Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η ομάδα προεφήβων(αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας 9-13 ετών) έκαναν και αυτοί το αποκριάτικο πάρτυ τους το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013!!!



Η παιδική ομάδα του κέντρου μας(αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας 5-9 ετών) έκανε το δικό της ξεχωριστό αποκριατικό πάρτυ την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013!!!




Στην φετεινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ,ο κάθε συνεργάτης του Κέντρου παρουσίασε το έργο του. 
Στη συνέχεια οι παρακολουθήσαντες το Ετήσιο Βιωματικό Σεμινάριο Εισαγωγής στην Παιγνιοθεραπεία , το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012 επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα δρώμενο- πολύ μικρό δείγμα  των όσων έζησαν αυτούς τους 9 μήνες ταξιδεύοντας με το καράβι <<ΑΓΓΙΖΩ>> στα ήρεμα νερά της Παιγνιοθεραπείας.
Με κεντρικό εργαλείο την κούκλα παρουσίασαν το <<ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ>> έναντι των <<ΑΛΛΩΝ>>,μέσα από μια τηλεοπτική σειρά. 
Το όλο εγχείρημα ήταν αυτοσχεδιαστικό  και δοσμένο με χιούμορ ,στοιχείο που χαρακτηρίζε τον τρόπο επεξεργασίας των δύσκολων θεμάτων που διαπραγματεύτηκαν σε όλη αυτή την διαδρομή η συγκεκριμένη ομάδα. 
Οι εκπαιδευόμενοι επέλεξαν να δείξουν αυτό το στιγμιότυπο γιατί θεωρούν ότι 
-ήταν  αντιπροσωπευτικό.
-τους δυσκόλεψε ιδιαίτερα δημιουργώντας έντονα συναισθήματα. Στόχος του κάθε παρουσιαζόμενου ήταν να στηρίξει τον εαυτό του
Στόχος της υπόλοιπης ομάδας ήταν να μπει και να βγει με άνεση και ευκρίνεια σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους.
-τέλος υπήρξε  διασκεδαστικό.
Κατανοώντας ότι δεν είχαμε απένντι μας ηθοποιούς με κείμενο και συγκεκριμένες σκηνοθετικές οδηγίες, αλλά ψυχολόγους, εργοθεραπευτές και παιδαγωγούς οι παρευρισκόμενοι τους εμψύχωσαν με το πιο δυνατό τους χειροκρότημα. 
Ευχαριστούμε όλους όσοι είσασταν κοντά μας και με το χαμόγελο και θετική κριτική σας στηρίξατε και αυτή την εκδήλωση του Κέντρου μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω κάποιες από τις απόψεις των μελών της ομάδας για αυτό το σεμινάριο:

1)" Το σεμινάριο της παιγνιοθεραπείας ήταν για μένα ένας ζωντανός  καθρέφτης.
Ήρθα σε επαφή με κομμάτια του εαυτού μου ,που ενδεχομένως άλλα γνώριζα και άλλα όχι .Όλα όμως αποκαλύφθηκαν ολοζώντανα. Αλλά και τώρα αναλογίζομαι κάποιες ι στιγμές  ή βλέπω κάποια δημιουργήματα που έφτιαξα τα οποία μου ανοίγουν διαφορετικούς δρόμους.

   Ακόμα είχα την ευκαιρία να πειραματιστώ σε ρόλους και θέσεις που δύσκολα θα έβγαζα στην πραγματική μου ζωή και να τα εκφράσω πιο άμεσα. Εν ολίγοις να παίξω.

   Όσον αφορά στον επαγγελματικό τομέα ,νιώθω ότι έγινα πιο δημιουργική μέσα από το σεμινάριο. Χωρίς να το συνειδητοποιώ κάποιες στιγμές μου βγαίνουν ιδέες και κατευθύνσεις που πήρα από αυτό. Είμαι χαρούμενη που συμμετείχα."

2)"Tι  σημαίνει παιγνιοθεραπεία.
Σημαίνει χαρά, ελευθερία, δοκιμή και λάθος και ξανά από την αρχή για να βρεις την αλήθεια . Με το παιχνίδι την πρώτη διαδικασία εξερεύνησης της ζωής που είναι έμφυτη στον άνθρωπο ,οδηγείται το άτομο σε μονοπάτια ασυνείδητα  που δεν ξέρει και το ίδιο .Παιγνιοθεραπεία σημαίνει απαντώ σε μεγάλα ζητήματα ,επιλύω σχέσεις ,ξαναδιαβάζω και επαναδιαπραγματεύομαι την ίδια τη ζωή μέσα από μια ευχάριστη και ταυτόχρονα διδακτική διαδικασία. Αξιοποιώ το κάθε ερέθισμα που δίνεται και το μετατρέπω σε μια θεραπευτική διαδικασία για το άτομο ,αφήνω ελεύθερη τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Παιγνιοθεραπεία σημαίνει οδηγώ το άτομο στη δική του δημιουργία."



3)" Πριν περίπου ένα χρόνο ήθελα να ξεκινήσω ένα σεμινάριο στην  παιγνιοθεραπεία. Αφού ρώτησα κι έμαθα ,βρέθηκα έξω από την πόρτα του <<ΑΓΓΙΖΩ>>. Ένιωσα καλά στο χώρο και σκέφτηκα ότι θα με βοηθούσε πολύ αυτό το σεμινάριο, θα έπαιρνα ιδέες ,θα μάθαινα καινούρια πράγματα και θα κέρδιζα από την γνωριμία με τον κόσμο της παιγνιοθεραπείας. Και έτσι έγινε –με τη διαφορά ότι αυτό που έζησα ήταν πολύ μεγαλύτερο και δυνατό σαν εμπειρία από αυτό που  είχα στο μυαλό μου. Μα και βέβαια η αλλαγή ήρθε όταν το μυαλό μου έκανε  στην άκρη και επέτρεψα να με <<αγγίξειι>>  η επαφή με τη Ρίτα, τον Γιάννη, τη Μάνια ,την Ελπίδα ,την Ανθή και τη Μαριάννα. Έτσι όπως η παιγνιοθεραπεία ,μέσα από τη δυναμική του συμβόλου ,μπορεί να ανασύρει την αλήθεια του καθενός μας από τα άδυτα της ύπαρξης του και να την φέρει στο προσκήνιο ,έτσι κι εγώ είχα τη δυνατότητα ,για ακόμα μια φορά με διαφορετικό τούτη τη φορά τρόπο ,να ξαναθυμηθώ την ομορφιά που κρύβεται στην αξιοποίηση  ολόκληρης της παλέτας των συναισθημάτων. Σας ευχαριστώ όλους πολύ για το ταξίδι μας!"